Warzywne leczo (w słoiki na zimę)

Przygotowywałam już leczo z kiełbasą, a teraz zamknęłam w słoikach jego warzywną wersję z przepisu Julianny, z dodatkiem marchewki. Przygotowywałam jak zwykle z odpowiednią kolejnością podsmażania warzyw. Zimą wystarczy podsmażyć kiełbaskę i dodać zawartość słoika z leczo, choć można oczywiście jeść tylko wersję warzywną. Z przepisu wyszło mi 4l leczo. Polecam :)

Składniki:

  • 1 kg młodej cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 300 g marchewki 
  • 1 kg papryki
  • 0.5 kg pomidorów
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej
  • szczypta chili
  • świeżo mielony pieprz
  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju

Przygotowanie:

Przygotować składniki: cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki lub w kostkę, cukinię bez obierania pokroić w półplasterki lub mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę a miąższ pokroić w grubą kostkę (nie usuwam gniazd nasiennych). Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w półplasterki.

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej/oliwę. Podsmażyć cebulę i zezłocić, dodać czosnek i również krótko przesmażyć. Dorzucić paprykę i marchewkę, gdy troszkę się przesmażą dodać cukinię i na końcu pomidory. Gotować wszystko aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane i część puszczonych soków odparuje. Doprawić leczo do smaku przyprawami i ziołami, dodać koncentrat pomidorowy i chwilkę podgotować.

Leczo włożyć do wypieczonych wcześniej słoików, zakręcić nakrętki i zapasteryzować 20 min w piekarniku lub tradycyjnie w wodzie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.