Karmelowy popcorn Gordona Ramsay’a (salted caramel popcorn)

KarmeLove maleństwa :) Świetna alternatywa dla zwykłego popcornu czy chipsów. Przepis samego Gordona Ramsay’a z programu „Ultimate home cooking”. Nic dodać, nic ująć tylko robić :) Enjoy!

Składniki:

  • 1/4 szklanki ziaren popcornu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
Karmel:
  • 1/4 szklanki cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka z grubym dnem nalać olej, wsypać ziarna popcornu, zamknąć pokrywką i ustawić na palnik. Gdy ziarna zaczną się już otwierać, zmniejszyć moc palnika i poczekać aż cały popcorn będzie gotowy i przestanie już „strzelać”. Gotowy popcorn przesypać do miski i odłożyć na bok.

Do tego samego rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.

Do garnka z karmelem wsypać gotowy popcorn, porządnie wymieszać aby cały popcorn pokrył się karmelem. Popcorn wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Popcorn karmelowy już gotowy :)

Zrobiłyśmy z córcią rożki z papieru do pieczenia i poszłyśmy oglądać film :)

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.