Galette ze śliwkami i cynamonem

Galette to rodzaj tarty pieczonej bez specjalnej formy. Ciasto kruche należy tylko rozwałkować na okrągły placek, na środek ułożyć dowolne owoce i brzegi ciasta zawinąć na wierzch. U mnie ciągle połączenie śliwek, orzechów i cynamonu jest na topie, jak i również zawędrowało na stronę Moje Wypieki – bo stamtąd mam przepis. Serdecznie polecam!

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml zimnej maślanki/kefiru
Dodatkowo:
  • 550 g śliwek (wydrylowanych i pokrojonych w grubsze plasterki)
  • 2 łyżki zmielonych orzechów (oryginalnie migdały)
  • 3 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły + łyżeczka cynamonu)
  • 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić na gładką kulę. Można zagnieść też metodą tradycyjną na stolnicy. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 60 min.

Schłodzone ciasto rozwałkować na duży okrąg podsypując delikatnie mąką. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść ciasto. Środek tarty wysypać zmielonymi orzechami. Zacząć wykładać owoce zachowując około 3 cm odstępu od brzegów tarty. Śliwki układać od zewnątrz ku środkowi, w taki sposób aby plasterki owoców na siebie zachodziły. Całość oprószyć cukrem cynamonowym i zawinąć brzegi ciasta na wierzch, lekko je zlepiając. Dzięki temu nie odwiną się podczas pieczenia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem.

Gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC  z funkcją grzania góra-dół i piec 35-40 min do zezłocenia brzegów. Około 10 min przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na opcję tylko dolnej grzałki, tak aby spód był wypieczony.

Gotową tartę wystudzić na kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Podawać jak kto lubi – z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.