Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 80 ml zimnej maślanki/kefiru
- 550 g śliwek (wydrylowanych i pokrojonych w grubsze plasterki)
- 2 łyżki zmielonych orzechów (oryginalnie migdały)
- 3 łyżki cukru cynamonowego (lub zwykły + łyżeczka cynamonu)
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Schłodzone ciasto rozwałkować na duży okrąg podsypując delikatnie mąką. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, przenieść ciasto. Środek tarty wysypać zmielonymi orzechami. Zacząć wykładać owoce zachowując około 3 cm odstępu od brzegów tarty. Śliwki układać od zewnątrz ku środkowi, w taki sposób aby plasterki owoców na siebie zachodziły. Całość oprószyć cukrem cynamonowym i zawinąć brzegi ciasta na wierzch, lekko je zlepiając. Dzięki temu nie odwiną się podczas pieczenia. Posmarować brzegi ciasta jajkiem.
Gotową tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC z funkcją grzania góra-dół i piec 35-40 min do zezłocenia brzegów. Około 10 min przed końcem pieczenia przełączyć piekarnik na opcję tylko dolnej grzałki, tak aby spód był wypieczony.
Gotową tartę wystudzić na kratce, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Podawać jak kto lubi – z bitą śmietaną lub lodami.