Fantastyczne pierogi ze śliwkami na znakomitym cieście pierogowym z kwaśną śmietaną znalezionym na blogu Bistro mama. Mam już swoje ulubione ciasto pierogowe, lecz to jest równie pyszne, elastyczne i mięciutkie. Tak pyszne, że ostatnie pierogi specjalnie wałkowałam grubiej. Pierożki podałam z bułką orzechowo-cynamonową, a autorka przepisu proponuje podać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem. Można również podać z jogurtem naturalnym i zwykłym cukrem – jak lubicie. Z przepisu wyszło mi ponad 40 pierogów. Bardzo polecam!
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 400 g mąki (2,5 szklanki)
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 0,5 kg śliwek
Do podania:
Przygotowanie:
Mąkę, szczyptę soli, roztopione masło i śmietanę umieścić w misie robota planetarnego. Włączyć robot, na końcu wlać cienką strużką ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można też oczywiście zagnieść ciasto tradycyjnie na stolnicy. Gotowe ciasto okryć ściereczką lnianą lub miską i pozostawić na około 20 min aby odpoczęło.
W tym czasie umyć śliwki, przepołowić i wydrylować. Duże połówki śliwek można przeciąć jeszcze na pół.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować podsypując mąką na ulubioną grubość. Wykrawać kółka foremką lub szklanką, na każde kółko nałożyć śliwkę i zlepić brzegi pieroga. Odkładać na oprószoną mąką tacę.
W szerokim garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Pierogi wrzucać na wrzątek, gdy wypłyną zmniejszyć moc palnika i gotować kilka minut.
Gotowe pierogi wykładać na talerz, podawać wg upodobań.
Smacznego!