Orzeszki w karmelu – batoniki i posypka

Po karmelowym popcornie pora na orzeszki karmelowe, wykonane w ten sam sposób. Super przekąska dla wielbicieli karmelu i orzeszków. Można po przygotowaniu porozdzielać je na pojedyncze orzeszki, można połamać na batoniki albo zrobić pyszną posypkę, lub jak my – wszystko po kolei :)

Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka dowolnych orzeszków (np. ziemnych)

    Przygotowanie:

    Do rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.

    Do garnka z karmelem wsypać orzeszki, porządnie wymieszać aby orzeszki pokryły się karmelem. Wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Gotowe orzeszki połamać na batoniki lub porozdzielać na pojedyncze sztuki.

    Można z tych orzeszków zrobić pyszną posypkę – orzeszki w karmelu umieścić w malakserze i rozdrobnić po pożądanej wielkości – idealne do posypywania lodów, deserów, ciast.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.