Po karmelowym popcornie pora na orzeszki karmelowe, wykonane w ten sam sposób. Super przekąska dla wielbicieli karmelu i orzeszków. Można po przygotowaniu porozdzielać je na pojedyncze orzeszki, można połamać na batoniki albo zrobić pyszną posypkę, lub jak my – wszystko po kolei :)
Składniki:
- 1/4 szklanki cukru
- duża szczypta soli morskiej
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka dowolnych orzeszków (np. ziemnych)
Przygotowanie:
Do rondla wsypać na dno cukier i szczyptę soli. Garnek umieścić na palniku i zacząć karmelizować cukier. Sam cukier bez wody rozpuszcza się bardzo szybko. Gdy cukier nabierze już pięknego bursztynowego koloru dołożyć masło, wymieszać i wsypać sodę. Pogotować chwilkę i wyłączyć palnik.
Do garnka z karmelem wsypać orzeszki, porządnie wymieszać aby orzeszki pokryły się karmelem. Wyłożyć na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia i pozostawić do ostudzenia i wyschnięcia. Gotowe orzeszki połamać na batoniki lub porozdzielać na pojedyncze sztuki.
Można z tych orzeszków zrobić pyszną posypkę – orzeszki w karmelu umieścić w malakserze i rozdrobnić po pożądanej wielkości – idealne do posypywania lodów, deserów, ciast.
Smacznego!