Śledzie w zalewie octowo-korzennej

Śledzie niedawno na stałe zagościły w moim menu. Dopiero wtedy gdy zaczęłam próbować ich różne sposoby przyrządzania mogę stwierdzić, że śledzie lubię. Tym razem śledzie w zalewie octowo-korzennej z dodatkiem soku jabłkowego i korzennych przypraw. Połączenie niebywałe i nietuzinkowe, bardzo smaczne. Przepis pochodzi z opakowania imbiru mielonego firmy Prymat.

Składniki:

  • 500-600 g śledzi (np. typu matias)
Marynata:
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule (pokrojone w półplasterki)
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę w międzyczasie 1-2 razy. Następnie śledzie pokroić w kawałki wg uznania – u mnie takie na jeden gryz.

W garnuszku umieścić wszystkie składniki marynaty wraz z pokrojoną cebulą. Zagotować i wystudzić. Filety śledziowe umieścić w salaterce lub misce, zalać ostudzoną marynatą, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do lodówki na minimum 24 h.

Smacznego!

Dodaj komentarz