Śledzie niedawno na stałe zagościły w moim menu. Dopiero wtedy gdy zaczęłam próbować ich różne sposoby przyrządzania mogę stwierdzić, że śledzie lubię. Tym razem śledzie w zalewie octowo-korzennej z dodatkiem soku jabłkowego i korzennych przypraw. Połączenie niebywałe i nietuzinkowe, bardzo smaczne. Przepis pochodzi z opakowania imbiru mielonego firmy Prymat.
Składniki:
- 500-600 g śledzi (np. typu matias)
Marynata:
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 goździki
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 cebule (pokrojone w półplasterki)
- sól do smaku
Przygotowanie:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę w międzyczasie 1-2 razy. Następnie śledzie pokroić w kawałki wg uznania – u mnie takie na jeden gryz.
W garnuszku umieścić wszystkie składniki marynaty wraz z pokrojoną cebulą. Zagotować i wystudzić. Filety śledziowe umieścić w salaterce lub misce, zalać ostudzoną marynatą, przykryć pokrywką lub folią i wstawić do lodówki na minimum 24 h.
Smacznego!