Dżem ananasowy (z cukrem żelującym)

Niezwykle smakowity dżem, z kawałkami słonecznego ananasa. Zrobiłam dżem szybki, z cukrem żelującym, który później nadaje galaretkową konsystencję, jaką lubimy. Mój ananas po obraniu ważył zaledwie 400 g, więc mamy dżem na bieżące zużycie. Warto zrobić, jeśli ananasy są w dość dobrej cenie :)

Składniki:

  • 1 kg obranego i pokrojonego już ananasa
  • 1 opakowanie cukru żelującego (u mnie 1:1)

Przygotowanie:

Dżem z kawałkami owoców:

Obranego, pokrojonego ananasa przełożyć do garnka, w którym będziemy gotować dżem. Zasypać cukrem żelującym, dobrze wymieszać. Przykryć i zostawić na 3-4 godziny. Po tym czasie całość doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 4 minuty od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Dżem gładki:

Obranego, pokrojonego ananasa przełożyć do garnka i zblendować na gładko. Wsypać cukier żelujący, wymieszać. Całość wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty na małym ogniu od momentu zagotowania. Gorący dżem nałożyć do umytych i wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić i odstawić nakrętką do dołu, słoik się zassie – dżemów się nie pasteryzuje. Po ostygnięciu przenieść do spiżarni.

Wyparzanie słoików i nakrętek:

Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 1050C i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.