Ucierane ciasto kokosowe z jabłkami

Wspaniałe, wilgotne ciasto. Z nutką kokosu lecz nie jest to nachalny smak i smakowało nawet mojemu mężowi, który kokosowe smaki omija z daleka. Właśnie do tego ciasta zrobiłam mleko kokosowe, i pozostałe wiórki też użyłam do ciasta jak i do posypania na wierzchu. Ciasto z zasobów strony Moje Wypieki – polecam szczerze!

Składniki:

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki soki z cytryny
Lukier kokosowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

Suche składniki: mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odłożyć.
Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i obrać ze skórki. Ponacinać delikatnie od wypukłej strony. W miseczce wymieszać wodę z sokiem cytryny i dodać połówki jabłek, dokładnie je zamoczyć – nie będą ciemniały podczas pieczenia.
Masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym umieścić w misie miksera i ubić na jasną, puszystą masę. Dodawać po kolei jajka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodawać składniki suche partiami na przemian z mlekiem kokosowym, miksować na wolnych obrotach już tylko do połączenia.

Ciasto przelać na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą/kaszą manną (u mnie średnica 25 cm, oryginalnie 23 cm). Na wierzch poukładać połówki jabłek nacięciami ku górze. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160oC i piec około 45 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto po upieczeniu wystudzić na kartce. W międzyczasie przygotować lukier – cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z mleczkiem kokosowym – gdyby był za gęsty dolać odrobinę mleka, gdyby za rzadki – dosypać cukru.

Lukrem polać ciasto, posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.