Muesli dr Birchera to chyba najsłynniejsze i najzdrowsze muesli o jakim mi wiadomo. Pojawiło się na wielu blogach i stronach, pierwszy raz zobaczyłam je na stronie Moje Wypieki. Jest to nic innego jak płatki owsiane zalane mlekiem i sokiem (lub samym sokiem) pozostawione na noc, a dnia kolejnego wymieszane z tartym jabłkiem, owocami suszonymi i świeżymi, jogurtem naturalnym oraz orzechami. Kombinacji może być naprawdę wiele – dziś u mnie suszona żurawina i migdały. A jaki Wy macie pomysł na swoje muesli?
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 ml mleka (krowiego, migdałowego, sojowego lub można zastąpić sokiem)
- 50 ml soku jabłkowego
- 75 g jogurtu naturalnego
- 1 małe jabłko starte lub pół dużego
- 30 g suszonej żurawiny
- troszkę soku z cytryny lub limonki
- 30 g orzechów (u mnie migdały)
- owoce (świeże lub pieczone)
- 30 g miodu lub syropu klonowego, z agawy do smaku (można całkiem pominąć)
Przygotowanie:
Wieczorem płatki zalać zimnym mlekiem i sokiem, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano płatki wymieszać z tartym jabłkiem, jogurtem naturalnym, sokiem z cytryny lub limonki, suszonymi owocami i orzechami, w razie potrzeby dosłodzić muesli do smaku. Nałożyć do miseczek i dołożyć świeże owoce, posypać orzechami, migdałami lub wg uznania.
- zamiast mleka można zalać płatki tylko sokiem
- sok jabłkowy można zastąpić pomarańczowym i do gotowego muesli dodać cząstki pomarańczy
- zamiast jabłka można dodać startą gruszkę, lub i jabłko i gruszkę
- każde świeże owoce się nadają – wg uznania
- do smaku można dodać przyprawy: kardamon, cynamon
Smacznego!