Kruche ciasto z kremem migdałowym i brzoskwiniami

Dzisiejszy wypiek to kombinacja dwóch świetnych przepisów – ciasta kruchego z serkiem homogenizowanym z bloga Gotuję, bo lubię i kremu migdałowego ze strony Świat wypieków, pominęłam tylko rum. Do tego brzoskwinie prosto z drzewa i fantastycznie wilgotny, rozpływający się w ustach placek jest gotowy. Polecam szczerze!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 250 g masła 
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • 32 g cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Wszystkie składniki umieścić w misie robota kuchennego lub malakserze i szybko posiekać/zagnieść kruche ciasto. Można oczywiście tradycyjnie zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez minimum 1 godzinę.

Krem migdałowy:

  • 100ml mleka
  • 1 żółtko
  • 25g cukru pudru
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100g masła
  • 100g zmielonych migdałów
  • 100g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 10g mąki ziemniaczanej
Żółtko utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać 10 g mąki ziemniaczanej i zmiksować. Mleko zagotować z cukrem waniliowym następnie ciągle mieszając rózgą kuchenną wlać masę jajeczną do gotującego się mleka i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując dodawać łyżka po łyżce budyń. Zmiksować do połączenia. Dodać jajko, migdały, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na gładki krem.

Dodatkowo:
  • brzoskwinie (świeże około 9 szt lub z puszki)
Świeże należy przekroić na pół, pozbyć się skórki i pestki. Z puszki odsączyć.

Przygotowanie:

Blaszkę (moja 26 cm x 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Z lodówki wyjąć ciasto, podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować na razie do lodówki a drugą rozwałkować na wymiar blaszki i ułożyć na dnie, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC. Zapiec około 20 min. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić (w tym czasie możemy zrobić krem migdałowy).

Na przestudzony spód wyłożyć krem migdałowy, na krem wyłożyć połówki brzoskwiń (wgłębieniem po pestce na dół).

Wyciągnąć drugą część ciasta z lodówki, rozwałkować na wymiar blaszki i nałożyć na wierzch ciasta lekko dociskając (uważać aby krem nie wypłynął). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 45 min do zrumienienia góry.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz