Składniki:
- 2 jajka
- łyżka masła i łyżka oliwy
- garść jarmużu
- pomidor (lub kilka sztuk koktajlowych)
- mozzarella
- sól i pieprz
Przygotowanie:
W międzyczasie do miseczki wbić jajka, roztrzepać na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Pokroić pomidora na mniejsze cząstki lub kostkę.
Gdy liście jarmużu zmiękną dołożyć pomidora i przesmażyć chwilkę. Łopatką równomiernie poprzesuwać jarmuż i pomidory, delikatnie wlać masę jajeczną, rozlewając ją na całą patelnię. Poruszając patelnią i przesuwając łopatką omlet przelewać na brzegi nieściętą jeszcze masę jajeczną.
Gdy jajka na wierzchu będą już ścięte dołożyć mozzarellę (startą lub w pokrojoną w plastry). Omlet można złożyć na pół i potrzymać jeszcze na patelni aż mozzarella się rozpuści.
Ja natomiast przykryłam pokrywką patelnię i odczekałam aż ser zacznie się roztapiać a jajka na wierzchu będą całkowicie ścięte.