Polędwiczki z dorsza na szpinakowym i ziemniaczanym puree

Wczorajszy obiad powstał pod wpływem chwili i stanu zamrażalnika. Ze względu na przepełniony zamrażalnik ostatnio wyciągam po kolei zapasy, a później dopiero zastanwiam się co z tego zrobić. Udało się wygrzebać rybkę – miałam akurat polędwiczki z dorsza, upiekłam je w naczyniu żaroodpornym tylko z solą, pieprzem cytrynowym, odrobiną soku z cytryny i tymiankiem. Ryba wyszła soczysta i bardzo delikatna. Podałam na szpinaku z dodatkiem serka kremowego oraz puree ziemniaczanym. Sprawdzi się też tutaj każda inna, delikatna ryba. Prosty obiad, a jakże pyszny! Polecam!

Składniki:

Polędwiczki z dorsza:
  • polędwiczki z dorsza (lub inna ryba) u mnie 500 g
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połówki cytryny
  • łyżka masła
  • odrobina tymianku (świeży lub suszony)
Szpinak z kremowym serkiem:
Puree ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków 
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka (może być też kremówka)
  • sól

Przygotowanie:

Rybę osuszyć, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem cytryny z obydwu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i obłożyć wiórkami masła, nakryć pokrywą. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 25-30 min aż rybka będzie upieczona, ale ciągle soczysta.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie odlać wodę, postawić garnek z powrotem na palniku i chwilkę je odparować potrząsając delikatnie garnkiem. Dodać masło i mleko. Ugnieść tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. W razie potrzeby dołożyć jeszcze masła lub dolać mleka wedle swoich preferencji. Doprawić solą do smaku.

Mrożony szpinak umieścić w garnuszku podlewając odrobinką wody, podgrzewać na dużej mocy palnika ciągle mieszając aż szpinak się rozmrozi. Dodać masło, przeciśnięty ząbek czosnku i kopiastą łyżkę serka kremowego. Wymieszać na gładką masę, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak powienien mieć wyrazisty smak.

Propozycja podania: na talerzu rozłożyć puree ziemniaczane, leko je rozsmarowując na połowie talerza. Na drugiej połowie rozłożyć szpinak. Na wierzchu ułożyć polędwicę z dorsza.

Smacznego!

Dodaj komentarz