Składniki:
- 1,5 kg boczku surowego bez kości
- 1 cebula
- 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżki oleju
- 1,5 łyżki soli (płaskiej)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i umieścić w malakserze. Rozdrobnić na jednolitą konsystencje. Gdy nie mamy malaksera cebulę zetrzeć na drobnej tarce. Rozdrobnioną cebulę wymieszać z olejem i przyprawami, wymieszać na jednolitą marynatę.
Boczek umieścić w misce lub pojemniku, zalać marynatą. Natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką lub folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Boczek przełożyć do naczynia żaroodpornego, nakryć pokrywą. Można też upiec w rękawie do pieczenia. Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 2 godziny.
Mięso jest pyszne jako wędlina lub także na ciepło.
Sos z pieczenia można rozrzedzić odrobiną wody, zagęścić wodą z mąką i mieć do polania np. kopytek lub klusek śląskich.