Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (odmiana mączyta)
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana (250 g)
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Ziemniaki umieścić w misce, dobrze ugnieść i wyrównać. Podzielić na 4 części, jedną część ziemniaków odłożyć i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej (ma być 1/4 objętości ziemniaków). Podobnie robię tutaj w przepisie na knedle.
Do ziemniaków i mąki dodać jajka i wyrobić na gładką masę. Ja zawsze odpowiednio solę ziemniaki podczas gotowania więc już soli więcej nie dodaję. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać więcej mąki.
Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoni kulki, odkładać na tacę wysypaną mąką i w każdej kulce zrobić dziurkę (palcem, lub trzonkiem łyżki).
W szerokim garnku zagotować wodę z solą. Wkładać delikatnie kluski na wrzątek, od wypłynięcia na powierzchnię gotować około 2 minuty..
Kluski podałam z pieczarkami i czerwoną kapustą. Pyszne są jako dodatek do dań mięsnych, sosów oraz podane tylko z boczkiem i cebulką.