Składniki:
- 200 ml mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- biała czekolada (ilość wg gustu, u mnie 6 kostek :D)
- 1 gruszka
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
W międzyczasie gruszkę umyć. Przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki nie obierałam, lecz to już kwestia gustu i skórki. Można też gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.
W garnuszku umieścić masło i cukier, wstawić na palnik. Gdy masło i cukier się rozpuszczą zaczną nabierać karmelowego koloru – wtedy wrzucić gruszkę (jeśli połówki – rozcięciem na dół). Chwilę podsmażyć karmelizując gruszkę. Gruszka zacznie puszczać sok, który odparowując pięknie skarmelizuje się z masłem i cukrem.
Gdy gruszka będzie skarmelizowana do garnuszka z owsianką wrzucić białą czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści – trwa to chwilkę. Dokładnie wymieszać.
Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch karmelizowaną gruszkę. Całość jeszcze skropiłam odrobiną skarmelizowanego soku z gruszki.