Owsianka z białą czekoladą i karmelizowaną gruszką

Mój apetyt na słodkie został w zupełności zaspokojony. Jako fan białej czekolady darzę ją miłością niezmierną więc wszystko co jest z jej dodatkiem od razu podbija moje kubki smakowe. Miałam ochotę na słodkie, miałam ochotę na owsiankę – więc w kompromisie powstała oto ta wersja owsianki z białą czekoladą i karmelizowaną gruszką. Wydawać by się mogło mdłe i zbyt słodkie, lecz gruszkę skarmelizowałam wyłącznie na pół łyżeczki cukru, wydobywając jej naturalną słodycz, choć i tak nie ukrywajmy, dietetyczne to za bardzo nie było. No cóż, sezon na rozgrzewające, gotowane owsianki uważam za rozpoczęty :)

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • biała czekolada (ilość wg gustu, u mnie 6 kostek :D)
  • 1 gruszka
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

W garnuszku zagotować mleko, do gotującego się mleka wsypać płatki, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Po tym czasie palnik wyłączyć, płatki zostawić pod przykryciem na kolejne 5 minut aż się „rozkleją”.

W międzyczasie gruszkę umyć. Przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Gruszki nie obierałam, lecz to już kwestia gustu i skórki. Można też gruszkę pokroić w plasterki lub kostkę.

W garnuszku umieścić masło i cukier, wstawić na palnik. Gdy masło i cukier się rozpuszczą zaczną nabierać karmelowego koloru – wtedy wrzucić gruszkę (jeśli połówki – rozcięciem na dół). Chwilę podsmażyć karmelizując gruszkę. Gruszka zacznie puszczać sok, który odparowując pięknie skarmelizuje się z masłem i cukrem.

Gdy gruszka będzie skarmelizowana do garnuszka z owsianką wrzucić białą czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści – trwa to chwilkę. Dokładnie wymieszać.

Do salaterki przełożyć owsiankę, wyłożyć na wierzch karmelizowaną gruszkę. Całość jeszcze skropiłam odrobiną skarmelizowanego soku z gruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.