Myślami już jestem przy choince i zapachu pieczonych pierniczków dlatego już dziś polecam skompletowanie odpowiednich przypraw aby sporządzić sobie swoją, domową, niezwykle aromatyczną przyprawę do piernika. Często te kupne zawierają w swoim składzie mąkę co w dobrej przyprawie do piernika nie jest mile widziane. Wystarczy młynek do kawy, moździeź lub po prostu paczuszki przypraw już mielonych i zapewniam, aromat Was uwiedzie :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, dałam tylko mniej pieprzu i pominęłam anyż. Używam też tej przyprawy do dań i słodkich wypieków z dynią. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy, utłuc w moździeżu lub jak w przypadku kory cynamonu lub gałki muszkatołowej w całości – zetrzeć na drobnej tarce. Na końcu przesiać przez sitko aby pozbyć się ewentualnych większych, niezmielonych dobrze resztek. Przyprawy już zmielone wystarczy dobrze wymieszać. Przechowywać w szczelnym pojemniku, chronić przed słońcem.
Na 1 kg mąki wystarczy dodać 3-4 łyżki tej przyprawy, wg upodobań.
Smacznego!