Ciasta tego pewnie nie trzeba zbytnio przedstawiać ani zachwalać. Jak nie wersję domową, to pewnie wersję gotowca każdy zna. Pyszne ciasto czekoladowe, banany i krem straciatella – czegóż chcieć więcej? Przepis na to ciasto zapożyczyłam z ulotki reklamowej sieci Kaufland, nieznacznie go modyfikując. Do kopca kreta można wykorzystać swój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe – pamiętać tylko należy aby ciasto było z tych cięższych, ucieranych, babkowych, a nie biszkoptowych. Ten spód jest fantastyczny, z lekką nutką kawy i pewnie nie raz wykorzystam go do innych wypieków. Za ozdobę, malutkiego krecika dziękuję mojej córeczce Julii – uroczy, prawda? :)
Składniki:
Ciasto czekoladowe (26 cm):
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (16 g)
- 3 jajka
- 150 g mąki
- 20 g ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 3 łyżki wrzątku (lub likier kawowy)
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, odłożyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Kawę rozpuszczalną wymieszać z wodą, pozostawić do ostudzenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. Do utartego masła dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować. Partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, wymieszać do uzyskania gładkiej masy, na końcu dodać kawę lub likier kawowy i zmiksować.
Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C, piec około 45-50 min do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto będzie gotowe, wystudzić na kratce.
Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru (do smaku)
- 100 g startej czekolady (np. mlecznej)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić do napęcznienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż do jej rozpuszczenia. Dodać do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany (zahartować), wymieszać i wlać cienką strużką do kremówki, ciągle miksując. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, krótko zmiksować a na końcu wmieszać startą czekoladę. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Dodatkowo:
- 3-4 banany
Przygotowanie:
Z ciasta odkroić górną część, przełożyć do miski. Łyżką wydrążyć jeszcze troszkę spodu, pozostawiając niewielki brzeg.
Banany obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i ułożyć dość ciasno na spodzie ciasta. Skropić delikatnie sokiem cytryny aby banany nie ściemniały.
Odcięte ciasto rozkruszyć, np. w malakserze.
Na banany wyłożyć masę śmietanową tworząc kopiec. Wierzch i boki obłożyć okruszkami ciasta, lekko je dociskając do masy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Smacznego!