Dyniowe racuchy drożdżowe z jabłkami

Pamiętacie drożdżowe racuchy? Teraz wersja dyniowa z jabłami. Zarówno oryginalna wersja przepisu jak i dyniowa pochodzi ze strony Moje Wypieki, obydwie godne polecenia.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki
  • 4 duże jabłka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • dżem do podania

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać szczyptę soli i troszkę przemieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i zasypać cukrem. Zalać drożdże z cukrem 0,5 szklanki letniego mleka, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

W tym czasie przygotować jabłka- umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki.

Do ciasta dodać resztę mleka, ekstrakt lub wódkę i puree z dyni. Wymieszać porządnie (ja robię drewnianą łyżką), dodać jabłka, ponownie zamieszać i przykryć ponownie ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć racuszki na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Ciasto nabierać łyżką uprzednio maczaną w zimnej wodzie, aby ciasto ładnie ześlizgiwało się z łyżki. Moc palnika nie może być zbyt mocna, ponieważ racuszki z wierzchu będą zbyt rumiane a w środku jeszcze surowe. Mam płytę indukcyjną, smażyłam na poziomie 5 (z 9).

Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożonym papierowym ręcznikiem aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać jeszcze ciepłe, obsypane cukrem pudrem, z dżemem lub czekoladą – jak kto lubi. Pozostałe racuszki można odświeżyć w mikrofali – znów będą ciepłe i pachnące.

Smacznego!

Dodaj komentarz