Murzynek

Aż nie mogę uwierzyć jak to się stało, że naszego ulubionego murzynka dotąd nie było na blogu. Murzynka z przepisu wyniesionego z domu, którego już sama piekłam jako nastolatka. Dodatek dżemu sprawia iż jest cudownie wilgotny. Placuszek polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 słoika dżemu (około 150 ml)
Dodatkowo:
  • 100 g czekolady mlecznej lub deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • dowolna posypka

Przygotowanie:

Masło, cukier, mleko i kakao umieścić w rondelku i zagotować, zostawić do ostudzenia. W międzyczasie uszykować formę – u mnie forma keksowa 20 cm x 15 cm, wyścielić papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną.

Do wystudzonej masy dodać żółtka, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz dżem, miksując po każdym dodaniu składników. Ubić białka na sztywną pianę i na końcu delikatnie wmieszać do ciasta – najlepiej już za pomocą rózgi kuchennej.

Ciasto wylać do przyszykowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1750C, piec około 40 min do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto będzie upieczone polać rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.