Ryba pod pomidorowo-serową pierzynką

Prosty i wbrew pozorom szybki sposób na podanie pieczonej ryby, która pod warstwą pomidorów i sera zachowuje niezwykłą soczystość. Przepis pochodzi z programu Ewy Wachowicz i jak to prowadząca mawia: „…. mmmm, zróbcie sobie taką w domu.” :)

Składniki:

  • 600 g  filetów rybnych
  • 1 puszka pomidorów lub pomidory świeże (400 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół (kmin, kolendra, bazylia, oregano)
  • ¼ łyżeczki – pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g masła
  • 100 g sera żółtego
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

Przygotowanie:

Filety osuszyć i oprószyć solą. Masło roztopić, wymieszać z sokiem z cytryny i pieprzem. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować masłem, ułożyć filety rybne i rozsmarować na nich masę maślano-cytrynową. 
Cebulę i pomidory pokroić, wymieszać razem z ziołami, koncentratem pomidorowym i ułożyć równomiernie na filetach rybnych.
Ser żółty zetrzeć i wymieszać razem z pokruszonym pieczywem – rozłożyć równomiernie na warstwie pomidorów.
Naczynie lub blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać około 15-20 minut aż ryba będzie upieczona i da się łatwo rozdzielić widelcem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.