Korzenne ciasto dyniowe z bakaliami

Widząc to ciasto na stronie Słodkie Atelier wiedziałam, że musi pojawić się i u mnie. Pyszne, niezwykle aromatyczne ciasto najeżone bakaliami z dodatkiem puree dyniowego, kusiło dodatkowo swoją prostotą wykonania – wystarczyło zmieszać składniki suche i mokre tylko do połączenia. Nawet miksera nie trzeba wyciągać. Przesmaczne, bardzo polecam :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 – 3 łyżeczki przyprawy korzennej (domowa najlepsza)
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (np. włoskich)
  • 100 g rodzynek (oryginalnie żurawina)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2/3 szklanki oleju

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/kaszą manną – u mnie keksówka 16 cm x 29 cm. 
Przygotować dwie miski. W jednej misce umieścić składniki suche: przesianą mąkę, sodę, cukier, sól i przyprawy. W drugiej misce umieścić składniki mokre: jajka, puree z dyni i olej – dobrze połączyć.

Składniki mokre połączyć z suchymi, wymieszać do połączenia np. rózgą kuchenną lub łopatką. Na końcu dodać bakalie, wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać łopatką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec 60-70 min do tzw. suchego patyczka. Przestudzić najpierw w formie, później na kratce. Można polać czekoladą według upodobań.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.