Naleśniki z parówką i serem żółtym

Ha! Takich przepisów tutaj też nie może zabraknąć – toć to wspomnienie pierwszych „dań” robionych na swoim własnym mieszkanku, prawie osiem lat temu. Niedawno z mężem przypomnieliśmy sobie o tym rarytasie z wielkim uśmiechem i miło było choć na chwilę powrócić do tamtych czasów. Danie idealne dla zabieganych studentów i nie tylko :) Ot taki wpis z humorem :)

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 300 ml mleka
  • 2 jaja
  • 100 g mąki
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • parówka
  • ser żółty (plastry lub tarty)
  • olej do smażenia
Panierka:
  • bułka tarta
  • jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu i zmiksować na gładką masę bez grudek. Ciasto przykryć i odstawić na około 30 min, aby odpoczęło.

Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni na złoty kolor. Ja do smażenia naleśników używam buteleczki ze sprayem, w której mam olej i tylko pryskam na samym początku.

Usmażone naleśniki kłaść na talerz. Na każdego naleśnika kłaść plastry sera lub posypać tartym, na brzeg naleśnika położyć parówkę i zwinąć w rulon. Naleśniki panierować – najpierw obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor.

Podawać wg uznania – z ulubionymi sosami lub surówką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.