Śledzie musztardowe z jabłkami

Zachwalane przez innych, śledzie w musztardzie znalazły się i u mnie. Zrobiłam według pomysłu Danusi  dodając jabłka, jednak wykonałam je ciut po swojemu. Zmniejszyłam ilość oleju oraz zostałam przy swoim starym i sprawdzonym sposobie moczenia śledzi z dodatkiem octu. Śledzie wyszły znakomite.

Składniki:

  • 650 – 700 g śledzi matiasów 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 180 g musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej)
  • 3 jabłka (ok. 40- 45 dkg)
  • 1- 2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz
  • 2 cebule

Składniki na zalewę:

  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szkl wody
  • 0,5 łyżki cukru
  • 3 ziarna pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Przygotować zalewę – wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień i pogotować około 5 min. Ostudzić.

Śledzie opłukać i pokroić. Ja kroiłam w kawałki takie na jeden gryz.

Filety przełożyć do miski i zalać ostudzoną zalewą. Odstawić na kilka godzin. Gdy zbieleją wyjąć z zalewy, odsączyć.

W międzyczasie przygotować zalewę musztardową z jabłkiem: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie obierałam ze skórki). Cebulkę pokroić w kosteczkę lub plasterki. Na patelni rozgrzać olej, dołożyć cebulkę i zezłocić, na końcu dodać starte jabłka i przesmażyć. Zdjąć z palnika i dodać musztardy, miód, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić do ostudzenia.

Śledzie wymieszać z ostudzoną zalewą musztardową z jabłkiem, włożyć do zamykanego pojemnika lub miseczki i nakryć folią. Wstawić do lodówki aby smaki dobrze się przegryzły, najlepsze są po minimum 12 h spędzonych w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz