Rolada boczkowa

Kto raz spróbował domowych wędlin, mniejszą będzie miał ochotę na te kupne. Gdy trafi mi się ładny i w miarę chudy boczek, w okresie chłodów i szarugi przygotowuję tę oto roladę. Wspaniała na kanapki lub na mięsny półmisek przekąsek. Jedna z ulubionych wędlin mojego męża. Polecam serdecznie, przepis ze stronki Moje pasje.

Składniki:

  • 1,5 kg płat surowego boczku (ze skórą lub bez, według uznania)
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu

Przygotowanie:

Przyprawy wraz z czosnkiem utrzeć w moździerzu lub wymieszać w miseczce. Płat boczku (bez skóry lub ze skórą) natrzeć połową przypraw z jednej strony, zwinąć ciasno w roladę (stroną przyprawioną do wewnątrz, jeśli boczek jest ze skórą – skóra na zewnątrz), obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędliniarskiej i natrzeć resztą przypraw zewnątrz.

Przyprawiony boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym z pokrywą lub wsadzić do rękawa do pieczenia i wstawić do lodówki na 24h.

Po tym czasie naczynie wraz z boczkiem umieścić w piekarniku, nastawić temperaturę 180oC i piec 2,5h. Po tym czasie ustawić funkcję piekarnika na opiekanie/grill/grzałkę górną, zdjąć pokrywę lub rozciąć worek i zapiekać około 15 min do zrumienienia.

Boczek ostudzić i schłodzić w lodówce, schłodzony lepiej się kroi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.