Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej
- 1 kg mięsa np. wieprzowego (łopatka, karkówka, podgardle wędzone, boczek)
- 3 łyżki smalcu
- 500 g kiełbasy np. śląskiej lub podwawelskiej
- 500 g cebuli
- 100 g suszonych grzybów
- 100 g suszonej śliwki (lub wędzonej)
- ziele angielskie (1 łyżeczka)
- pieprz ziarnisty (1,5 łyżeczki)
- liście laurowe – 6 szt
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę, cebulę i kiełbasę w półplasterki. Kapustę kiszoną odsączyć i spróbować – jeśli jest za kwaśna przepłukać pod zimną wodą i ponownie odsączyć.
W szerokim i dużym garnku roztopić smalec, wrzucić mięso i na dużym ogniu przesmażyć mieszając. Gdy mięso będzie przyrumienione dodać kiełbasę i cebulę – przysmażyć aż do zezłocenia. Do garnka z mięsem dodać kapustę kiszoną, grzyby, śliwki (w całości lub pokrojone) oraz przyprawy (oprócz soli), podlać wodą po odsączeniu grzybów, skręcić gaz i gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu oraz uzupełniając wodę w razie potrzeby, około 2,5 h aż do miękkości mięsa i kapusty. Po tym czasie gaz wyłączyć, doprawić w razie potrzeby do smaku solą lub większą ilością podanych przypraw. Bigos ostudzić.
Najsmaczniejszy jest gotowany 2-3 razy, gdy porządnie przejdzie smakiem mięsa, więc po ostudzeniu ponownie zagotować i pogotować około 30 min. Czynność można jeszcze raz powtórzyć.
Gotowy bigos można zamrozić lub zapasteryzować w słoikach.
Konkretnie i prosto. Zrobiony wg przepisu prawie 1 do 1 – super smacznie. Dzieki, doceniam Twoja prace, Wesolych Świąt!