Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg pieczarek
- 400 g cebuli
- 3-4 listki laurowe
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pieczarki, listek laurowy i podlać wodą. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.
Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę zostawić do ostudzenia.
Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Przed dodaniem jej jako farszu, gotową kapustę siekam z grubsza nożem lecz nie jest to konieczne. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić.