Farsz do pierogów, krokietów, pasztecików – kapusta z pieczarkami

Suszone grzyby to u nas produkt deficytowy, bo ani ja ani mąż nie jesteśmy grzybiarzami. Zawsze uchowam to co dostanę lub kupię specjalnie do kapusty z grzybami ale to też jest tylko niewielka ilość. Na wieczerzę zawsze robię troszkę pierogów, krokietów lub pasztecików z prawdziwymi grzybkami ale gotuję też garnek kapusty z pieczarkami i robię więcej takich pierogów lub krokietów. Wiadomo, pieczarki to nie to samo co grzyby leśne, ale zapewniam, że jeśli ktoś nie ma dostępu do leśnych grzybków, ten farsz będzie także znakomity.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg pieczarek
  • 400 g cebuli
  • 3-4 listki laurowe
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić i obrać, jeśli mają brzydką skórkę. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku, gdyby była za kwaśna przepłukać zimną wodą, odcedzić i umieścić w garnku. Dodać pieczarki, listek laurowy i podlać wodą. Kapustę gotować do miękkości około 2h, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewać wodą.

Gdy kapusta będzie już miękka pokroić cebulę w kosteczkę i zezłocić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do garnka z kapustą i przesmażyć aż nadmiar płynów odparuje a kapusta przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę zostawić do ostudzenia.

Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików. Przed dodaniem jej jako farszu, gotową kapustę siekam z grubsza nożem lecz nie jest to konieczne. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.