Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfem

Odkąd na Moich Wypiekach pojawił się przepis na te ciasteczka, moja córeczka co roku dopisuje je do listy świątecznych potraw. W tym roku sama zajęła się dekoracją i to jej dzieło. Rogi, oczy i nosek zrobiła z lukru królewskiego, natomiast tak jak w oryginale, także świetnie sprawdzi się roztopiona czekolada i czerwone groszki. Ciasteczka są pyszne, maślane, niezwykle kruche i godne polecenia. Wyszło mi ponad 50 ciastek o średnicy tradycyjnej szklanki. Do części ciasta można wgnieść kakao i otrzymamy dwie wersje kolorystyczne i smakowe. Do dekoracji lukrem polecam domowe, jednorazowe rękawy z papieru do pieczenia.

Wraz z tym przepisem chciałabym życzyć wszystkim zaglądającym do mnie cudownych Świąt Bożego Narodzenia!

Składniki:

Ciasto:
  • 180 g zimnego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko (białko można zachować do lukru królewskiego)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Lukier królewski:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko
  • kakao, barwnik czerwony spożywczy
  • kilka kropel soku z cytryny
Białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Gdy będzie za rzadki dodać cukru pudru, gdy za gęsty – odrobinkę wody lub soku z cytryny. Lukier podzielić na części, do jednej dodać kakao (lub barwnik brązowy) a do  drugiej czerwony barwnik i wymieszać.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze i szybko posiekać aż do otrzymania gładkiej kuli. Sposobem tradycyjnym – posiekać składniki nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić co najmniej 30 min. Ciasto można też przygotować wcześniej i schłodzone trzymać w lodówce, lub zamrozić.

Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą wałkować delikatnie podsypując mąką i wycinać koła, np. szklanką. Ciastka układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 1800C przez 12 min, do lekkiego zezłocenia.

Upieczone ciastka wystudzić na kratce. Dekorować lukrem malując rogi, oczy i noski.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *