Pierś kurczaka w plastrach boczku

Zdjęcia przygotowywanych przez mnie potraw aż wołają o publikację. Troszkę nadrobię zaległości i zaproponuję szybki i smaczny pomysł na pospolitą pierś kurczaka. Doprawiony ulubionymi ziołami filet, owinięty plastrami boczku i zapieczony w piekarniku. Niezwykle soczysty, choć dość kaloryczny. Przepis ten to taka uboższa wersja roladek drobiowych ze szparagami, lecz wcale nie gorsza. I za każdym razem można przygotować inaczej wkładając do środka różne dodatki – np. suszone pomidory albo suszone owoce, jeśli ktoś lubi takie połączenia. Inwencja twórcza mile wskazana :)

Składniki:

  • piersi kurczaka – ilość dowolna
  • plastry boczku (najlepszy wędzony) – w zależności od wielkości 2 plastry/pierś
  • ulubione zioła (u nas: tymianek, bazylia)
  • sól i pieprz
  • ewentualnie różne dodatki do środka (np. suszone pomidory lub owoce)

Przygotowanie:

Piersi kurczaka opłukać, oczyścić i osuszyć. Każdą pierś naciąć wzdłuż nie rozcinając do końca i rozłożyć na desce. Oprószyć solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. W tym momencie można również poukładać różne dodatki.

Pierś ponownie złożyć, owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Na dno wlać odrobinkę wody lub bulionu, przykryć pokrywę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec około 30 min. Na końcu zdjąć pokrywę, ustawić funkcję piekarnika na górne grzanie lub grill i zapiec piersi aż boczek ładnie się przyrumieni.

Podać z ulubionymi surówkami, sałatami i dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.