Torcik czekoladowy z kremem karmelowym

Moja córcia 4 stycznia skończyła 8 lat. I choć planowana impreza jest na weekend, tego dnia nie mogło zabraknąć świeczek, racy i malutkiego tortu, choćby tylko dla naszej kameralnej trójki. W związku z tym dla fanki wyjadania masy krówkowej łyżką wprost z puszki powstał pyszny torcik czekoladowy z blatami biszkoptu rzucanego, przekładany pyszną masą karmelową z przepisu znalezionego na stronie Magia w kuchni, przełamany smakiem dżemu z czarnej porzeczki. Torcik przybrać może formę pysznego tradycyjnego przekładańca przygotowanego w tradycyjnej blaszce, z biszkoptu przeciętego tylko na dwa blaty. Polecam bardzo!

Składniki:

Biszkopt kakaowy (średnica 21-23 cm):
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 kakao (ciemne, deserowe)
Przygotować blachę – u mnie tortownica o średnicy 21 cm. Wyłożyć samo dno papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować.
Białka oddzielić od żółtek. Białka umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier w partiach, dokładnie miksując aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i zmiksować. Na końcu dodać delikatnie przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą. 
Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać szpatułką i stuknąć delikatnie o blat w celu pozbycia się niepotrzebnych bąbelków powietrza. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 35-40 min, do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt wraz z blachą upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, wystudzić w formie.

Masa karmelowa:

  • 350 ml kremówki
  • 200 g masy krówkowej (np. gotowej lub z puszki mleka skondensowanego gotowanego)
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić i do ubitej, nie wyłączając miksera dodać partiami masę krówkową, zmiksować. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali – zahartować dodając do szklanki z żelatyną masę śmietanowo-karmelową (2-3 łyżki) i połączyć z resztą masy karmelowej, dobrze zmiksować.
Dodatkowo:
  • pół słoiczka dżemu (czarna porzeczka, owoce leśne)
  • kilka łyżek masy krówkowej (można pominąć)
  • kilka łyżek soku z czarnej porzeczki do naponczowania (lub 1/4 szklanki wody + łyżeczka cukru + sok z cytryny)

    Przygotowanie:

    Ostudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty. Spód położyć na paterze, naponczować delikatnie (np. pędzelkiem), posmarować dżemem, wyłożyć część masy karmelowej, przykryć drugim blatem biszkoptowym, naponczować, wyłożyć kolejną część masy karmelowej. Biszkopt, który będzie na samej górze od przeciętej strony posmarować masą krówkową (z puszki) i posmarowaną stroną nałożyć na wierzch tortu.

    Brzegi tortu i wierzch posmarować masą karmelową. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylko można zrobić dekoracje (u mnie róże tylką Wilton 1M), lub rozsmarować resztę masy tradycyjnie i posypać np. uprażonymi płatkami migdałowymi.

    Tort schłodzić przed podaniem.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.