Surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i cebulką

Uwielbiam czerwoną kapustę, zarówno duszoną jak i w postaci surówek. Najbliższa moim kubkom smakowym jest surówka z majonezem a’la Colesław. Nie mniej jednak ta wersja jest równie pyszna i z pewnością lżejsza. Identycznie przyrządzam taką surówkę zamieniając czerwoną kapustę na białą lub dodając posiekaną natkę pietruszki i każda z tych wersji jest szybka, prosta i smaczna. Takie przepisy mało skomplikowane lubię :)

Składniki:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula (użyłam czerwonej)
  • 1 większa marchew
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • sok z połowy cytryny
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski i posolić. Kapustę ugnieść ręką niczym ciasto i odstawić – kapusta puści soki i zmięknie.

W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchew (wielkość oczek dowolna), zetrzeć jabłko (ścieram ze skórką), cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.

Z kapusty odlać puszczony sok, dodać cebulę, marchew i jabłko. Dodać do smaku cukier, sok z cytryny, pieprz i kilka kropel oliwy z oliwek. Całość wymieszać i spróbować: w razie potrzeby jeszcze dosolić (soliliśmy kapustę wcześniej) i doprawić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *