Uwielbiam czerwoną kapustę, zarówno duszoną jak i w postaci surówek. Najbliższa moim kubkom smakowym jest surówka z majonezem a’la Colesław. Nie mniej jednak ta wersja jest równie pyszna i z pewnością lżejsza. Identycznie przyrządzam taką surówkę zamieniając czerwoną kapustę na białą lub dodając posiekaną natkę pietruszki i każda z tych wersji jest szybka, prosta i smaczna. Takie przepisy mało skomplikowane lubię :)
Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula (użyłam czerwonej)
- 1 większa marchew
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- odrobina cukru (około 1/2 łyżeczki)
- sok z połowy cytryny
- kilka kropel oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski i posolić. Kapustę ugnieść ręką niczym ciasto i odstawić – kapusta puści soki i zmięknie.
W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce marchew (wielkość oczek dowolna), zetrzeć jabłko (ścieram ze skórką), cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę.
Z kapusty odlać puszczony sok, dodać cebulę, marchew i jabłko. Dodać do smaku cukier, sok z cytryny, pieprz i kilka kropel oliwy z oliwek. Całość wymieszać i spróbować: w razie potrzeby jeszcze dosolić (soliliśmy kapustę wcześniej) i doprawić.
Smacznego!