Lemon curd

Lemon curd, klasyczny angielski deser robiony na bazie soku z cytrusów, żółtek jaj i cukru. W zależności od przepisu używane są też białka i masło. W późnych latach XIX wieku tradycyjnie serwowany był w Anglii jako dodatek do bułeczek do popołudniowej herbatki. Następnie zaczęto go później wykorzystywać do innych deserów jako kremy, nadzienia do babeczek czy też tart. Z czasem zaczęto tworzyć nowe smaki i powszechne stały się curdy z wykorzystaniem innych owoców, np. typu -berries. U mnie znaleźć już można truskawkowy curd oraz mandarynkowy curd, a teraz dołącza klasyk nad klasykami, pyszny lemon curd przy którym podaję dokładną ilość soku w ml, a nie w sztukach cytryn. Cytryna cytrynie zawsze nierówna, a dzięki tym proporcjom lemon curd po schłodzeniu ma odpowiednią konsystencję, smarowną, nie spływa. I nie dodaję skórek cytryn, moim zdaniem nie są niezbędne. Krótko mówiąc, jest po prostu pyszny :)

Składniki:

  • 125 ml wyciśniętego soku z cytryn
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić cukier, 2 jajka, 2 same żółtka i sok wyciśnięty z cytryn. Porządnie rozkłócić rózgą kuchenną lub mikserem na jednolitą masę. Garnuszek umieścić na palniku i na małym ogniu podgrzewać ciągle mieszając, tak jak budyń. Po chwili można dodać już masło. Uważać aby nie przypalić. Gotować aż krem zgęstnieje. Jeśli pojawią się grudki podczas gotowania można krem przetrzeć przez sitko lub zblendować. Gotowy krem przelać do wyparzonego słoiczka lub miseczki. Po wystudzeniu do temperatury pokojowej, krem przełożyć do lodówki. 
Krem od razu po ugotowaniu jest dość rzadki, odpowiednią gęstość uzyskuje po kilku godzinach w chłodzie.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni (nigdy u mnie tyle nie wytrzymał). Idealny do kruchych ciast, babeczek, tart i tortów. Do wyjadania łyżeczką również :)

Smacznego!

Dodaj komentarz