Składniki:
- makaron np. tagiatelle
- filet z piersi kurczaka (około 400-500 g)
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 300 ml śmietanki 30 %
- sól i pieprz
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i na chwilkę odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki (ładnych, białych nie obieram).
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie oleju w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać kurczaka i podsmażyć, następnie dodać pieczarki i podsmażać aż pieczarki puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos okazał niewystarczająco gęsty można go zagęścić wodą z mąką (1 łyżka mąki + 1/4 szklanki wody) a następnie podgotować jeszcze chwilkę aby stracił surowy posmak mąki.
Gotowy sos podawać z ulubionym makaronem, od razu na patelni wymieszać sos z makaronem lub podawać makaron polany sosem i posypany np. natką pietruszki, wg gustu.