Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Miało być tagiatelle, ale koniec końców na talerzu pojawił się makaron orecchiette bo taki akurat mieliśmy w zapasie. Makaron w towarzystwie kurczaka w pysznym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Bardzo szybkie danie, w szczególności dedykowane dla osób z chronicznym brakiem czasu i poprzestawianym trybem dnia, gdzie do domu przychodzi się w porze kolacyjnej i chciałoby się zjeść coś ciepłego po całodziennej pracy, a do tego tylko ubrudzić jedną patelnię i garnek. Ta porcja sosu starczyła nam na całe opakowanie makaronu, a całe danie na dwa posiłki. Dla osób lubiących smak i aromat wina w potrawach polecam podobny sos u Julianny.

Składniki:

  • makaron np. tagiatelle
  • filet z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • 1 duża cebula
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30 % 
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Nastawić garnek z osoloną wodą do ugotowania makaronu. W międzyczasie gdy będzie gotował się makaron, przygotować sos.

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i na chwilkę odstawić. Pieczarki pokroić w plasterki (ładnych, białych nie obieram).

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zezłocić na odrobinie oleju w szerokim rondlu lub na głębokiej patelni. Do podsmażonej cebulki dodać kurczaka i podsmażyć, następnie dodać pieczarki i podsmażać aż pieczarki puszczą sok i zmiękną. Wlać śmietankę, zmniejszyć płomień, nakryć pokrywką i poddusić wszystko około 15 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos okazał niewystarczająco gęsty można go zagęścić wodą z mąką (1 łyżka mąki + 1/4 szklanki wody) a następnie podgotować jeszcze chwilkę aby stracił surowy posmak mąki.

Gotowy sos podawać z ulubionym makaronem, od razu na patelni wymieszać sos z makaronem lub podawać makaron polany sosem i posypany np. natką pietruszki, wg gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.