Pizza bardzo często gości u nas w weekend. Domowa, pyszna i spełniająca preferencje każdego z domowników. Przygotowujemy jedną porcję ciasta, z której wychodzą nam trzy duże pizze lub 4 mniejsze, do tego sos i każdy dodatki komponuje sobie sam. Tym razem wybraliśmy ciasto cienkie i chrupiące, ale polecamy również ciasto z bazylią na pizzę puszystą, zioła oczywiście można pominąć. U mnie tym razem szynka szwarcwaldzka, mozzarella, pomidorki koktajlowe i rukola, która stała się kropką nad „i”. Inspiracją była pizza na stronie Kwestia Smaku z szynką parmeńską i dodatkowo z oliwkami. Wybrałam to co chciałam, ciut zmieniłam sposób przygotowania i pyszna pizza była gotowa. Polecam bardzo!
Składniki na sos pomidorowy (na 3-4 spody):
- puszka pomidorów
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
- przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Na końcu zblendować całość.
Dodatki (na jeden spód):
- kulka mozzarelli (starta)
- kilka pomidorków koktajlowych (rozciętych na pół)
- 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- garść rukoli
Ciasto na spód (na 3-4 spody):
- 25 g świeżych drożdży + odrobina cukru do zaczynu
- 1,5 szklanki letniej wody
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy, dodać sól, szklankę letniej wody, oliwę z oliwek lub olej.
Zrobić rozczyn – w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty.
Zrobić rozczyn – w reszcie wody (0,5 szkl) rozpuścić drożdże z odrobiną cukru, pozostawić na chwilkę aż rozczyn ruszy, następnie dodać do reszty.
Wyrobić gładkie ciasto starając się nie dosypywać mąki. Ja robię ciasto w mikserze z hakiem do ciasta drożdżowego około 15 minut. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski (ja zostawiam w misie robota kuchennego), przykryć lnianą ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 1 – 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść ręką, raz czy dwa, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, podzielić na tyle części ile chcemy pizzy (u mnie trzy cienkie spody), rozłożyć bezpośrednio na blaszkach.
Spody posmarować sosem. Na wierzch rozsypać równomiernie startą na tarce mozzarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do najwyższej temperatury piekarnika, u mnie 240oC w opcji grzania dół + termoobieg. Piec około 12 min do lekkiego zrumienienia brzegów. Po tym czasie pizzę na chwilę wyjąć z piekarnika, rozłożyć pomidorki koktajlowe oraz porwaną szynkę szwarcwaldzką. Pizzę umieścić z powrotem w piekarniku dosłownie na 2 min. Gotową pizzę wyjąć i posypać rukolą.
Smacznego!