Jogurtowy Eton Mess

Eton Mess jest to pyszny, słodki deser z połączenia ubitej kremówki, pokruszonych bez i świeżych owoców. Dziś zamiast tradycyjnej wersji proponuję wersję z jogurtem greckim lub naturalnym. Pomysł podsunęły mi dziewczyny z Candy Pandas komentując pod wpisem na bezy iż „uwielbiają topić bezy w jogurcie naturalnym”. Z braku sezonowych owoców użyłam mrożonych truskawek, a kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Podane proporcje są orientacyjne, każdy powinien dopasować konsystencję pod swój gust. Tak więc powstał zdecydowanie lżejszy deser, nie mniej pyszny niż oryginał. Dzięki dziewczyny!

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego + ewentualnie cukier
  • 1 szklanka mrożonych owoców lub świeżych
  • kilka większych bez

Przygotowanie:

Jeśli używamy mrożonych owoców – owoce umieścić w garnuszku, garnuszek na palniku i całość gotować aż owoce się rozmrożą, nadmiar wody odparuje a całość nabierze konsystencji konfitury z kawałkami owoców (trwało około 10 min). Ewentualnie owoce posłodzić do smaku.

Świeże owoce natomiast rozdusić lekko widelcem aby puściły troszkę soku. Bezy pokruszyć.

Do miseczki przełożyć jogurt, ewentualnie dosłodzić do smaku, dołożyć pokruszone bezy i całość wymieszać. Dodać owoce i przemieszać delikatnie tak całość, aby widoczne były owoce i kontrast kolorów.

Deser przełożyć do pucharków, ozdobić pokruszoną bezą i owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.