Zupa pomidorowa z brukselką i kaszą jaglaną

Zwyczajna, a jednak niezwyczajna pomidorowa. Podana z kaszą jaglaną i brukselką. Mięso oraz warzywa zmiksowałam razem i powstał coś jakby krem, jednak na tyle rzadki aby go zupą w dalszym ciągu nazwać. Większość zup w domu robię na bazie bulionu mięsno-warzywnego, jednak spokojnie taką zupę przygotować można bez dodatku mięsa i też będzie pyszna. Inspiracją był przepis ze zbiorów Jesiołowskiej i Szymanderskiej na zupę pomidorową z brukselką, i na tym połączeniu podobieństwo się kończy. Polecam serdecznie taką wersję pomidorówki :)

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pomidorów (800 g) lub świeżych
  • 1 litr rosołu
  • mięso z rosołu (u mnie filet z piersi kurczaka ok. 300 g)
  • warzywa z rosołu (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • sól i pieprz, cukier
Dodatkowo:
  • brukselka
  • kasza jaglana

Przygotowanie:

Brukselkę obrać z wierzchnich, brzydkich liści. Obkroić głąb i naciąć na krzyż – szybciej się ugotuje. W garnku zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru, na wrzątek wrzucić brukselkę i gotować bez przykrycia aż zmięknie, około 10 min. Brukselkę odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i przesmażyć na odrobinie oleju w garnku z grubym dnem, w którym będziemy gotować zupę. Do przysmażonej cebulki dodać pomidory i pogotować aż się lekko rozpadną. Wlać bulion i pogotować chwilkę. Dodać mięso z rosołu, warzywa i zblendować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gdyby pomidorowa miała niezbyt wyrazisty pomidorowy smak, dołożyć koncentratu pomidorowego (zawsze ten krok pomijam).

W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną – kaszę najpierw przepłukać pod bieżącą wodą, następnie przelać ją wrzątkiem (nie będzie gorzka). Zagotować w garnku wodę (2 porcje wody na porcję kaszy – u mnie 1 szklanki kaszy jaglanej), dodać odrobinę soli oraz łyżeczkę oleju. Kaszę wsypać do zagotowanej wody, zamieszać aby nie przywarła do dna, nakryć pokrywką i pogotować 15 min. Po tym czasie wyłączyć palnik a kaszę zostawić jeszcze pod przykryciem na około 5 min. Następnie zdjąć pokrywkę i przemieszać, aby ewentualny nadmiar wody odparował.

Pomidorową podać z ugotowaną kaszą jaglaną i brukselką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *