Klops z serem, zapiekany z boczkiem

Stare zdjęcia, stary przepis i stare wykonanie ale klops pierwsza klasa. Robię go z tej samej masy co klops z jajkiem, robiąc podwójną porcję mięsa mielonego. Masę dzielę na pół i jedną keksówkę robię z jajkiem, a drugą z serem. Keksówki piekę razem w piekarniku i w ten sposób mam dwa pyszne klopsy, nie tylko na Wielkanocny stół. Bardzo polecam!

Składniki (keksówka 20 cm x 11 cm):

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jajka lub jedno duże 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sól (1 łyżeczka), pieprz (1/2 łyżeczki), majeranek (1,5 łyżki) – do smaku
  • ser żółty w kawałku – około 300 g
  • plastry wędzonego boczku

Przygotowanie:

Cebulę obrać i zezłocić na odrobinie oleju. Mięso mielone, jajka, przyprawy i bułkę tartą umieścić w misie, wyrobić masę mięsną – robię mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, na końcu wlać wodę i ponownie wyrobić. Ser żółty pokroić w dużą kostkę, wmieszać do mięsa.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć mięso mielone z serem. Foremką stuknąć kilka razy o blat, aby uwolnić ostatnie pęcherzyki powietrzna. Na masę mięsną ułożyć plastry wędzonego boczku i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800C, piec około 60-80 min, aż klops zacznie odstawać od ścianek foremki. W razie gdyby podczas pieczenia boczek zbytnio się rumienił – przykryć folią aluminiową. Klops wystudzić, wyjąć z formy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.