Klasyczne ciasto kruche to takie w którym stosunek mąki do masła i cukru wynosi 3:2:1. Dodaje się też żółtka lub całe jajka, gotowane żółtka – im więcej żółtek tym ciasto delikatniejsze. Są też przepisy na kruche zupełnie bez jajek. Niektórzy dodają też śmietanę kwaśną. A więc jakie jest najlepsze ciasto kruche? Takie jakie nam najbardziej smakuje i jeśli znajdziemy przepis, który w zupełności nam odpowiada, warto przy nim pozostać. Te proporcje są zaczerpnięte ze strony Magdy Gessler i ciasto fantastycznie mi się sprawdza przy wszelkich tartach, mazurkach i wypiekach z użyciem ciasta kruchego. Zbliżają się Święta Wielkanocne, za chwilkę będziemy piec mazurki – zobaczcie proszę jak je w tamtym roku przygotowała moja córcia. Przygotowuję jej zawsze ciasto, po schłodzeniu pomagam wałkować a resztą zajmuje się już Julka. Po upieczeniu wystarczy tylko uzupełnić ulubionym nadzieniem i ozdobić do końca. Nasze ulubione mazurki to kajmakowe :)
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Najlepszą metodą na wyrobienie ciasta kruchego to malakser z nożami. Ciasto wyrobione jest w kilka chwil. Masło pokroić w kostkę, włożyć do malaksera, dodać resztę składników i posiekać ciasto – krótko, tylko do uzyskania zgrabnej kuli. Zbyt długie wyrabianie spowoduje iż ciasto będzie twarde.
Metoda ręczna – na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier i pokrojone w kostkę masło, posiekać nożem na kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść w zgrabną kulę.
Ciasto owinąć w folię i schłodzić minimum 1 godzinę, w lodówce może spokojnie spędzić aż 5 dni, można też zamrozić.
Po schłodzeniu już jest gotowe do dalszej pracy – tarty, mazurki, spody do ciast, babeczki i co dusza zapragnie :)
Smacznego!