Bułeczki maślane z rodzynkami

Przepyszne, pachnące masłem i lekko słodkie bułeczki z rodzynkami polecają się na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Smaczne z dżemem, z samym masełkiem lub po prostu ot tak. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Zrobiłam z połowy porcji i już zmniejszone proporcje podaję niżej, wyszło mi 12 większych bułeczek. Dodałam tylko więcej rodzynków, wcześniej namoczonych. Polecam serdecznie.

Składniki:

  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynków
Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka

Przygotowanie:

Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i zostawić do napęcznienia.

Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką. W misie miksera umieścić mąkę, sól, cukier, wlać drożdże i wyrobić. Pod koniec dodać roztopione masło i ponownie wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki więcej. Na koniec dodać odcedzone rodzynki – wmieszać do ciasta, krótko wyrabiając. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto odgazować wyrabiając krótko. Z ciasta odrywać porcje, formować bułeczki. U mnie 12 sztuk po 120 g każda. Bułeczki układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w odstępach. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC. Napuszone bułeczki posmarować roztrzepanych jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10-12 min, większe około 15 min, do zezłocenia. Bułeczki wystudzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.