Quiche z brukselką i kabanosem

Quiche to rodzaj tarty na kruchym spodzie i zawsze na wytrawnie. Wytrawny farsz zalany jest masą jajeczno-śmietanową i zapieczony. U mnie środek wypełniła brukselka przełamana smakiem wędzonego kabanosa. Z tych proporcji zrobiłam trzy mniejsze porcje w naczynkach ceramicznych o średnicy 11,5 cm ale można spokojnie upiec w jednej, większej formie. Pyszne zarówno ciepłe, ale po ostudzeniu jeszcze bardziej mi smakowało. W tym przypadku użyłam ciasta kruchego, które zarówno dla mnie jak i dla autorki wpisu, z którego korzystałam było „kruchą rewolucją”. Ciasto kruche bez schładzania, zalane gorącym masłem i od razu pieczone. Wiem, wiem – nie wierzycie jak i ja. Ale spróbujcie, nieziemsko kruche i po ostudzeniu pięknie się kroi!

Składniki:

Rewolucyjne wytrawne ciasto kruche:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 300 g brukselki (waga orientacyjna)
  • 3 kabanosy
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g sera żółtego, ostrego – startego

Przygotowanie:

W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę i sól. Do rozgrzanego do temperatury 2000C piekarnika wstawić miskę na 15 min do czasu aż masło się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach. Wyjąć misę i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką aż składniki się połączą i powstanie kula ciasta. Gorące ciasto przełożyć do formy na tartę, najlepiej ceramicznej lub szklanej i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie, wraz z brzegiem. Naczynia nie trzeba smarować masłem przed wyłożeniem ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w 2000C przez 15 min, do zezłocenia. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Gdy ciasto się piecze przygotować farsz. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, ściąć głąby i każdy głąb nakroić na krzyż. Brukselkę opłukać. W garnku zagotować wodę wraz z solą (1 łyżeczka) i cukrem. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gdy zawrze zmniejszyć moc palnika i pogotować około 5 min. Ugotowaną brukselkę odcedzić. Pokroić kabanosy.

Do miski wbić jajka, dodać śmietanę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i porządnie wymieszać rózgą na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową aby smak był wyrazisty.

Na upieczony kruchy spód wyłożyć brukselkę i kabanosy. Zalać masą jajeczno-śmietanową, będzie sięgać do około połowy formy – masa urośnie w piekarniku. Całość posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 2000C i piec mniejsze formy około 30-35 min, większą formę około 45-50 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni. Podawać ciepłą lub ostudzoną.

Smacznego!

Dodaj komentarz