Rewolucyjne ciasto kruche

Ostatnio trafiłam w sieci na fantastyczny artykuł Marty Gessler odnośnie przepisu na rewolucyjne ciasto kruche. Rewolucja polega na tym iż nie dodajemy do ciasta zimnego masła, nie chłodzimy ale mąkę zalewamy gorącym masłem, ciepłym ciastem wylepiamy formę i od razu pieczemy. A ciasto wychodzi przepyszne, maślane i po ostudzeniu pięknie się kroi pozostając przy tym nieziemsko kruche. U Pani Marty widnieje wersja na słodko, jednak na wytrawnie wystarczy tylko cukier zastąpić mąką – ciasto wytrawne wykorzystałam w quiche z brukselką. Nie potrzeba też tego robić w piekarniku – wystarczy garnuszek postawić na palniku i podgrzewać, aż masło nabierze pięknego złotego koloru. Także cytując autorkę „to nie tylko rewolucja, ale także rewelacja”.

Składniki:

Rewolucyjne wytrawne ciasto kruche:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki + 1 łyżka
  • 1/2 łyżeczki soli
Rewolucyjne ciasto kruche na słodko:
  • 90 g masła pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 150 g mąki 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W żaroodpornej misce umieścić masło, olej, wodę, sól i cukier jeśli robimy słodką wersję.  Do rozgrzanego do temperatury 2000C piekarnika wstawić miskę na 15 min do czasu aż masło się rozpuści i zacznie brązowieć na brzegach. Zamiast w piekarniku można wszystko umieścić w garnuszku i postawić na palniku, podgrzewać aż całość osiągnie piękny, złoty kolor.

Wyjąć misę z piekarnika lub ściągnąć garnuszek z palnika i od razu dodać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką aż składniki się połączą i powstanie kula ciasta. Gorące ciasto przełożyć do formy na tartę, najlepiej ceramicznej lub szklanej i rozgniatając łyżką rozłożyć na całej formie, wraz z brzegiem. Naczynia nie trzeba smarować masłem przed wyłożeniem ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w 2000C przez 15 min, do zezłocenia. Wyjąć i odstawić do ostudzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.