Pasta jajeczna to jedno ze wspomnień kulinarnych mojej córci z czasów przedszkola. W domu rzadko robiłam bo zanim pokroiłam jajka, część z nich – jak nie wszystkie – znikały nim się obejrzałam. Jeśli uda mi się ugotować jajka poza wzrokiem domowników, pastę jajeczną robię z jajek pokrojonych w kostkę, lubię czuć kawałki jajek aniżeli mieć gładką konsystencję i oczywiście z domowym majonezem, innego zresztą nie używam. Do tego szczypiorek, sól i pieprz, ot cała filozofia. Prosta, klasyczna pasta jajeczna gotowa.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- garść szczypiorku
Przygotowanie:
Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki. Szczypior pokroić drobno, dołożyć do jajek. Dołożyć majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!