Łosoś pieczony (w mandarynkowej marynacie) z karmelizowaną fasolką szparagową

Szczerze mówiąc łosoś rzadko gości na naszym stole i za każdym razem gdy już znajdzie się u nas, zastanawiam się jak go przygotować. Tym razem postawiłam na najprostszą formę – łososia pieczonego, ale wcześniej zamarynowanego w soku z mandarynek. Gdzieś mi mignął w pamięci sposób na łososia w soku pomarańczowym, którego przygotowywał Charles Daigneault i postanowiłam w domu improwizować z piękną soczystą mandarynką. Łosoś bardzo nam smakował, soczysty, lekko cytrusowy, pyszny. Jako dodatek fasolka szparagowa, karmelizowana w soku z mandarynki. Bardzo lubię ten sposób przygotowywania warzyw do obiadu. Fasolka nabrała delikatnej nuty cytrusowej, delikatnie maślanej. Jeden kawałek pieczonego łososia udało mi się uratować i kolejnego dnia było pyszne spaghetti.

Składniki (4 porcje):

Łosoś pieczony:
  • 500 g – 600 g filetu z łososia (bez skóry i ości)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • sok z 1 mandarynki (lub połowy pomarańczy)
Karmelizowana fasolka szparagowa:
  • 450 – 500 g fasolki szparagowej (u mnie zielona, mrożona)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżkę cukru
  • sól
  • sok z 1 mandarynki (lub połowy pomarańczy)
Zagotować wodę z solą, na wrzątek wrzucić fasolkę szparagową (świeżą uprzednio oczyszczoną) i gotować do momentu aż fasolka będzie al dente. Gotowałam mrożoną 8 minut. Odcedzić.
Na patelnię wsypać łyżkę cukru, gdy się rozpuści i zacznie karmelizować dodać sok z mandarynki. Podgotować aż troszkę zgęstnieje, na końcu dodać masło. Gdy masło się rozpuści dodać odcedzoną fasolkę szparagową. Potrząsając patelnią (można mieszać, ale należy uważać aby fasolka się nie połamała) wymieszać fasolkę z sosem, tak aby cała była obtoczona karmelizowanym sosem. Chwilkę całość poddusić. Posolić do smaku.

Przygotowanie:

Łososia podzielić na porcje, około 150 g – 200 g na porcję. Jeśli był ze skórą – skórę odciąć, wyjąć ości. Ułożyć w naczyniu, oprószyć solą i pieprzem z każdej strony, skropić delikatnie oliwą i wycisnąć na łososia sok z jednej mandarynki. Schować do lodówki. Łososia marynować 30 min (po 15 minutach łososia obrócić na drugą stronę). Po tym czasie łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC i piec około 15-20 minut. Ilość czasu zależy od grubości łososia. Białko musi być ścięte a łosoś soczysty.

Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie puree ziemniaczane i karmelizowana w soku mandarynkowym fasolka szparagowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *