Mini kruche szarlotki serduszka

Odkąd pamiętam niedzielne popołudnia były spędzane zawsze u dziadków. Razem z rodzicami wybieraliśmy się w odwiedziny, gdzie babcia zawsze czekała na swoje dzieci i wnuków z pysznymi ciastami, lodami domowej roboty i innymi smakołykami. Z czasem gdy wnuki dorastały, babcia traciła siły aby móc przywitać swoich gości domowymi wypiekami. Z biegiem czasu najstarsza wnuczka poczynała pierwsze kroki w kuchni, ucząc się piec i gotować. A gdy już umiała coś upiec, to nie babcia czekała z wypiekami a wnuczka przychodziła w odwiedziny z wielką blachą ciasta. Czasami nawet tylko w przelocie podrzucała babci różne smakołyki. I tak jest po dziś dzień, że wnuczka, a teraz wnuczka z prawnuczką zawsze ma babcię w sercu i o niej pamięta. Kruche mini szarlotki, serce na dłoni, byłyby (i będą) podarowane babci aby zawsze pamiętała, że choć czasami niemożliwym jest częstsze odwiedzanie, są takie dwie wnusie zawsze mające babcię w sercu. I choć nie przynoszone wypieki a obecność się liczy najbardziej dla babci, takie mini serduszka byłyby idealne w „codziennej sytuacji kryzysowej”, którą dla babci jest po prostu samotnie spędzony czas. Może choć troszkę osłodziłyby czas oczekiwania na chwile spędzone razem.

Ciasto kruche z przepisu znalezionego na stronie Moje Wypieki.

Składniki (8 serc):

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 łyżeczki cukru pudru 
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagnieść (używam malaksera), uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Karmelizowane jabłka:
  • 2 jabłka (około 400 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • pół opakowania przyprawy do szarlotki Delecta *
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wsypać cukier, gdy zacznie się karmelizować dodać masło i jabłka. Całość podsmażyć aż wyparuje sok puszczony przez owoce. Pozostawić do ostudzenia.
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując delikatnie mąką, najlepiej na grubość około 2-3 mm. Z ciasta wykrawać serca (użyłam formy do pierogów w kształcie serca, można użyć także zwykłej foremki, a następnie brzegi sklejać palcami).

Na środek każdego serca ułożyć po łyżce karmelizowanych jabłek, przykryć drugim sercem wyciętym z ciasta i skleić dobrze brzegi. Na każdym kruchym serduszku zrobić delikatne nacięcia aby nadmiar soku mógł odparować w trakcie pieczenia.

Serca układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190oC i piec około 15-20 minut do zezłocenia. Ostudzić na kratce, następnie oprószyć cukrem pudrem.

* mieszanka przypraw: cynamon, goździki, kardamon, imbir

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *