Drobiowe kotleciki z serem i natką pietruszki

Niezwykle proste i szybkie kotleciki, z serem i natką pietruszki. Bardzo aromatyczne i soczyste. Na blogu są już podobne kotleciki w formie placuszków, również z serem. Te są przygotowane troszkę inaczej – z dodatkiem majonezu i kaszą manną, formowane niczym mielone i panierowane w bułce tartej. Przepis od Julianny, od siebie dodałam tylko natkę pietruszki – kto nie lubi to pomija ten składnik :)

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka majonezu 
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Do smażenia:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka drobno posiekać, cebulkę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki na kotleciki umieścić w misce i dobrze wymieszać. Formować (dłonie maczałam w zimnej wodzie) małe, okrągłe kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Następnie zmniejszyć moc palnika, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15 min. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.