Kopytka

Szczerze mówiąc przepis na kopytka od dawna widnieje na blogu, ponieważ z tego samego ciasta robię knedle na słodko. Zawsze robię na oko, ponieważ najlepszą metodą na dodatek mąki jest odjęcie 1/4 porcji ziemniaków i w to miejsce wsypanie mąki pszennej. Najczęściej kopytka jemy polane sosem pieczeniowym z porcją mięsa, lub jako samodzielne danie z przysmażoną cebulką lub skwarkami. A córcia jak je? Posypane cukrem :) Pyszne są też odsmażane, jednak u nas nigdy nie zostają. Zawsze zostają zjedzone na świeżo. Do przygotowania kopytek świetnie nadają się również ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia, to świetny sposób na zagospodarowanie pozostałości z obiadu. Serdecznie polecam :)

P.S. młode ziemniaki nie nadają się na kopytka ani na żadne inne kluski. Muszą to być dobre, mączne ziemniaki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • mąka pszenna 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 jaja
Do podania:
  • ulubiony sos (np. pieczeniowy,grzybowy)
  • przysmażona cebulka
  • skwarki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, odparować i póki są jeszcze gorące przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Pozostawić do ostygnięcia, mogą być letnie ale nie gorące.

Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną – tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.

Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Z ciasta formować wałeczki, lekko je spłaszczać i ciąć na małe kawałki. Można również zrobić każde inne kluseczki czy kształty.

Kopytka wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *