P.S. młode ziemniaki nie nadają się na kopytka ani na żadne inne kluski. Muszą to być dobre, mączne ziemniaki.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- mąka pszenna
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jaja
- ulubiony sos (np. pieczeniowy,grzybowy)
- przysmażona cebulka
- skwarki
Przygotowanie:
Metodą mamy mojego męża: przeciśnięte ziemniaki ugnieść delikatnie na dnie misy (u mnie misa miksera) lub na stolnicy. Masę podzielić na 4 części, jedną część przełożyć na bok i w to miejsce dodać mąkę pszenną – tyle ile miejsca zajmowały ziemniaki. Dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki, gdyby ciasto nadal było klejące.
Stolnicę, deskę lub blat obsypać mąką. Ciasto podzielić na części. Z ciasta formować wałeczki, lekko je spłaszczać i ciąć na małe kawałki. Można również zrobić każde inne kluseczki czy kształty.
Kopytka wrzucać na osolony wrzątek, od momentu wypłynięcia gotować około 3 minuty. Łyżką cedzakową wyłowić na półmisek i podawać według upodobań.