Cytrynowa wariacja na temat mojego ulubionego ciasta z dodatkiem kremówki. Z lekkim cytrynowym aromatem i posmakiem, za sprawą startej skórki z cytryny i wyciśniętego soku. Ciasto polałam lukrem cytrynowym, ale można posypać tylko cukrem pudrem. Proste, szybkie, niezawodne!
Składniki:
Ciasto ucierane:
- 2 jaja
- 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% lub 36%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4-5 jabłek
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny (lub 1 małej)
Lukier cytrynowy:
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- cukier puder (około 1 szklanki)
Sok umieścić w miseczce, dodać stopniowo cukier puder rozcierając całość grzbietem łyżki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na cząstki (u mnie ósemki).
Mąkę wraz z proszkiem przesiać. Jaja wbić do misy miksera, wraz z cukrem utrzeć na jasną i puszystą masę. Do utartych jajek dodawać partiami mąkę na przemian ze śmietaną kremówką. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok (cytrynę najpierw wyszorować i sparzyć wrzątkiem), krótko zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą (u mnie blacha 37 cm x 25 cm, dlatego ciasto jest niższe). Wyłożyć na blachę ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch wyłożyć równomiernie jabłka, lekko wciskając je w ciasto.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około godziny, do tzw suchego patyczka. Piekłam z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!