Chleb owsiany z żurawiną (na drożdżach)

Chleb owsiany z ziarnami odniósł w naszym domu sukces – bardzo łatwy do przygotowania, a do tego, pomimo iż drożdżowy, długo zachował świeżość. Niestety nasza córcia wydłubuje wszelkie ziarna z pieczywa, więc tamtego chlebka nie jadła. Postanowiłam specjalnie pod jej gust zrobić chlebek z żurawiną. Idealnie komponowałyby się tutaj orzechy ale cóż, piekłam z myślą o córce więc pozostałam tylko przy żurawinie z malutką ilością siemienia lnianego. Chlebek wyszedł przepyszny, lekko słodkawy od żurawiny. Przepyszny!

Składniki (2 bochenki):

Zaczyn:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 1 litr ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 1 kg mąki
  • garść siemienia lnianego (dałam miarkę o pojemności 100 ml)
  • 1 szklanka żurawiny suszonej
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków
  • płatki owsiane do posypania bochenków (lub ziarna)

Przygotowanie:

Do dużej miski (u mnie misa miksera) wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na 20 min.

Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, żurawinę, miód oraz siemię lniane, dobrze wymieszać – ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 30 min przykryte ściereczką.

Ciasto przełożyć do dwóch form (u mnie keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 30-40 min do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC, chleby posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika. Piec 60 min. Po upieczeniu wyjąć z form do ostudzenia i odparowania, studzę zawsze na kratce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *