Pieczyste z sosem na obiad, lub jako wędlina na kanapki. Pyszne mięso w marynacie miodowo-musztardowej. Na jednych zdjęciach widać pieczony w ten sposób schab z musztardą francuską a na kolejnych jest szynka, do której użyłam musztardę miodową. Za każdym razem mięso zjedzone było na obiad, polane pysznym sosem z pieczenia ale świetne jest również jako wędlina. Bardzo polecam, tym bardziej, że pracy przy tym niewiele.
Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. schab, szynka)
- sól i pieprz
- 3 łyżki musztardy (dowolnej ulubionej)
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć porządnie solą i pieprzem, włożyć do naczynia w którym mięso będzie się marynowało. W miseczce wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć (używam naczynia żaroodpornego z przykrywką, ale można zwykłą miskę nakryć folią) i wstawić do lodówki na minimum 24 h, najlepiej około 36 h. W międzyczasie mięso można obrócić aby równomiernie się marynowało.
Mniej kształtne sztuki mięsa obwiązać nicią wędliniarską lub włożyć do siatki.
Zamarynowane mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby ładnie się zarumieniło.
Najlepszą metodą na sprawdzenie mięsa jest wbicie termometru w najgrubszą część szynki, będzie gotowa gdy termometr wskaże 75oC a mięso będzie miękkie.
Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą z mąką. Chwilkę pogotować aby sos stracił surowy posmak mąki, ewentualnie dosolić do smaku.
Smacznego!