Mięso pieczone w miodowo-musztardowej marynacie

Pieczyste z sosem na obiad, lub jako wędlina na kanapki. Pyszne mięso w marynacie miodowo-musztardowej. Na jednych zdjęciach widać pieczony w ten sposób schab z musztardą francuską a na kolejnych jest szynka, do której użyłam musztardę miodową. Za każdym razem mięso zjedzone było na obiad, polane pysznym sosem z pieczenia ale świetne jest również jako wędlina. Bardzo polecam, tym bardziej, że pracy przy tym niewiele.

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. schab, szynka)
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki musztardy (dowolnej ulubionej)
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć porządnie solą i pieprzem, włożyć do naczynia w którym mięso będzie się marynowało. W miseczce wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć (używam naczynia żaroodpornego z przykrywką, ale można zwykłą miskę nakryć folią) i wstawić do lodówki na minimum 24 h, najlepiej około 36 h. W międzyczasie mięso można obrócić aby równomiernie się marynowało.

Mniej kształtne sztuki mięsa obwiązać nicią wędliniarską lub włożyć do siatki.

Zamarynowane mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę aby ładnie się zarumieniło.

Najlepszą metodą na sprawdzenie mięsa jest wbicie termometru w najgrubszą część szynki, będzie gotowa gdy termometr wskaże 75oC a mięso będzie miękkie.

Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić wodą z mąką. Chwilkę pogotować aby sos stracił surowy posmak mąki, ewentualnie dosolić do smaku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.