Smażone filety drobiowe to jedno z dań, które bardzo szybko się przyrządza. Świetny pomysł, kiedy goni nas czas a chciałoby zjeść się ciepły posiłek. Tym razem nic nadzwyczajnego, proste kotlety drobiowe panierowane w płatkach kukurydzianych, które nadały piękny, złoty kolor i niezwykle chrupką panierkę. Płatki rozdrobniłam w malakserze aby miały konsystencję jak bułka tarta, dzięki temu panierka ładnie przylegała do kurczaka. Do tego przepisu można wykorzystać zarówno filety drobiowe jak i polędwiczki z kurczaka. Przepis Jesiołowskiej i Szymanderskiej z książki „Kuchnia Polska na wszystkie okazje”.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka (4 małe)
- 3 jajka
- 0,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych (rozdrobnione)
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, zioła (używam tylko soli)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć wszelkie błonki i chrząstki. Duże i grube filety przekroić wzdłuż na dwa kotlety, rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Z każdej strony oprószyć solą i pieprzem, wg upodobania można dodatkowo przyprawić różnymi ulubionymi ziołami i przyprawami.
Na oddzielnych talerzach przygotować mąkę, roztrzepane jajka ze szczyptą soli oraz płatki kukurydziane. Filety z kurczaka panierować w mące, jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kotlety osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!