Składniki (10 szt):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g roztopionego masła
- 12 g świeżych drożdży
- 400 g twarogu (w kostce)
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru – najlepiej z wanilią
- 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (z torebki)
- truskawki (u mnie 20 szt – odszypułkowane, pokrojone w grube plastry)
- jajko do posmarowania bułeczek
- lukier (1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki wody) – można pominąć
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżek cukru
- 60 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
Po tym czasie ciasto odgazować, krótko je wyrabiając i podzielić na 10 części. Każdą część ciasta uformować w bułeczkę i ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową (układałam 5 bułeczek na blachę), przykryć lniana ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.
W międzyczasie przygotować kruszonkę, twarożek i truskawki.
Gdy bułeczki będą napuszone, dnem szklanki (uprzednio dno szklanki zanurzałam w mące) robić wgłębienia, aż do samej blachy.
We wgłębienia nakładać porcję serka i truskawki. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem i całość obsypać kruszonką.
Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900C i piec około 22-25 minut (piekłam dwie blachy jednocześnie z funkcją termoobiegu). Po upieczeniu drożdżówki wystudzić na kratce, dodatkowo można polukrować.