Czekoladowe drożdżówki z serkiem i truskawkami

Drożdżowe wypieki zawsze kojarzyły mi się z puszystym i jasnym ciastem. A tym razem u mnie czekoladowa wersja – czekoladowe ciasto drożdżowe, biały waniliowy twarożek, truskawki i czekoladowa kruszonka. Drugą turę zrobiłam z samymi truskawkami. Pysznie było! Do moich czekoladowych modyfikacji wykorzystałam bazowy przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki. Kto jeszcze skusi się na czekoladowe drożdżówki?

Składniki (10 szt):

Czekoladowe ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g roztopionego masła 
  • 12 g świeżych drożdży 
Serek:
  • 400 g twarogu (w kostce)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru – najlepiej z wanilią
  • 1 łyżka waniliowego proszku budyniowego (z torebki)
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Dodatkowo:
  • truskawki (u mnie 20 szt – odszypułkowane, pokrojone w grube plastry)
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • lukier (1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki wody) – można pominąć
Czekoladowa kruszonka:
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić na kruszonkę.

Przygotowanie:

Przygotować ciasto – mąkę i kakao przesiać do misy. Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka z cukrem. Rozpuszczone drożdże dodać do mąki, dodać resztę składników, na końcu roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Starać się nie dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto umieścić w misie oprószonej mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 h, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto odgazować, krótko je wyrabiając i podzielić na 10 części. Każdą część ciasta uformować w bułeczkę i ułożyć w odstępach na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową (układałam 5 bułeczek na blachę), przykryć lniana ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 40 min.

W międzyczasie przygotować kruszonkę, twarożek i truskawki.

Gdy bułeczki będą napuszone, dnem szklanki (uprzednio dno szklanki zanurzałam w mące) robić wgłębienia, aż do samej blachy.

We wgłębienia nakładać porcję serka i truskawki. Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem i całość obsypać kruszonką.

Blachy włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 1900C i piec około 22-25 minut (piekłam dwie blachy jednocześnie z funkcją termoobiegu). Po upieczeniu drożdżówki wystudzić na kratce, dodatkowo można polukrować.

Smacznego!

Dodaj komentarz